Artikkeli 20.11.2021

”Jo­kai­sel­la vaih­to­au­tol­la on ta­ri­nan­sa” – Au­to­myy­jä on mo­nen­lais­ten koh­ta­loi­den sil­min­nä­ki­jä

Tutun automyyjän luo on helppo tulla avoimin kortein. Sen tietää myös Hannu Kärkkäinen (oik.), jonka kanssa Jarno Pallari (vas.) on tehnyt vuosien varrella noin 20 autokauppaa. Kärkkäisen viimeisin hankinta on Pörhötakuu-vaihdokki, Volkswagen Golf -16.

Kaikenlainen pärisevä on ollut pikkupojasta asti lähellä sydäntäni. Siksi päädyin jo mopoikäisenä tienaamaan kesätyörahat kunnostamalla ja myymällä edelleen ostamiani mopoja. Siitä tie on vienyt vaihtoautojen pariin, nyt jo 15 vuodeksi. Tämän mittaisella uralla on ehtinyt todistaa monenlaista.

Auton vaihtamisessa ei ole ikinä kyse vain auton vaihtamisesta: jokaisella vaihtoautolla on tarinansa. Tarkemmin sanottuna jokaisella vaihtoautokaupoille tulevalla ihmisellä on oma tarinansa. Kauppapäätöksen takaa löytyy usein muuttuneita elämäntilanteita – niin hyviä kuin vaikeita.

Hyvin yleinen vaihtoautopuolen asiakas on henkilö, jonka läheinen on vastikään menehtynyt ja jonka auto pitäisi myydä. Tai eroa läpikäyvä pariskunta, jonka pitää saada autonsa realisoitua. Joskus taas perheenlisäyksessä tulee yllätyksiä, ja yhden lapsen sijasta maailmaan onkin putkahtamassa kaksoset. Silloin elämän ihme tuo mukanaan tarpeen tilaihmeelle.

Elämään mahtuu paljon yllätyksiä. Paljon sellaista, mikä voi muuttaa arkea. Jos autosta pitää syystä tai toisesta luopua, on asiakkaalle usein tärkeintä, että muutoksessa on tukena tuttu myyjä, jolle on helppo puhua. Sellainen, jonka kanssa voi luottaa asioiden loksahtavan kohdalleen.

Mieleeni on erityisesti jäänyt eräs vanhempi pariskunta. Tein heidän kanssaan vuosien varrella useammat autokaupat, ja meistä tuli ystäviä. Erään kerran nainen tuli kuitenkin puheilleni yksin, ilman isäntää. Mies oli hoitanut perheen autoiluasiat siihen asti, joten arvasin jotain vakavampaa tapahtuneen. Ja niinhän se oli. Mies oli menehtynyt ja rouva jäänyt yksin auton kanssa, jonka ajamiseen hänellä ei ollut edes korttia. Nainen tahtoi luopua autosta ja kaupan olevan niin luotettava, ettei hänen tarvitsisi enää jälkeenpäin asiasta huolehtia. Olin valmis kantamaan vastuun myymästäni autosta. Ostin auton meille takaisin ja hoidin kaiken tarvittavan kuntoon.

Useasti eteeni on tullut myös tapauksia, joissa ikääntyneempi ihminen on terveyssyistä joutunut luopumaan ajokortistaan ja samalla autostaan. Silloin olen saattanut saada puhelun, voinko auttaa, kun auto seisoo tyhjänpanttina pihassa. Voin. Auton haku järjestyy ja paperityöt pystytään kyllä hoitamaan asiakkaan kotona.

Tässä työssä näkee koko elämäntarinoiden kirjon. Yksi haluaa vaihtaa sedaninsa farmariin, kun perheeseen on tulossa karvaturri. Toinen on saattanut menettää tulonsa tapaturman vuoksi, ja siksi autoon ei olekaan enää varaa. Kolmannella tulee tarve korkeammalle maavaralle uuden luontoharrastuksen tai ikääntymisen vuoksi. Uusioperhe taas saattaa huomata, ettei viisipaikkainen auto riitä enää mihinkään. Myyjänä minun on tärkeintä astua asiakkaan saappaisiin ja miettiä, millainen auto palvelee häntä parhaiten tässä elämämuutoksessa. Miksi minä tekisin tällaisen päätöksen autokaupassa juuri nyt enkä huomenna?

Auto on yksi elämän suurimmista hankinnoista. Vähän käytetty Pörhötakuu-vaihtoauto on hyvä vaihtoehto uudelle ajoneuvolle silloin, kun auton hankinta tulee ajankohtaiseksi. Takuu myönnetään korkeintaan kuusi vuotta vanhoille autoille ja on verrattavissa tehdastakuuseen. Se antaa ostajalle mielenrauhaa. Väljemmän asumisen vuoksi auto on lappilaiselle usein elintärkeä. Vaihtoautokaupassa päätökset myös tehdään nopeasti, koska kahta samanlaista autoa ei ole ja kysyntä on kova. Siksi sekä vaihtoauton ostaminen että myyminen edellyttävät luottamusta. Sutkaaminen ei kuulu tämän päivän autokauppaan, ja Pörhötakuu on osoitus siitä.

Kirjoittaja on Jarno Pallari, Pörhö Vaihtoautokeskus Rovaniemen automyyjä

Artikkeli on julkaistu Lapin Kansassa 20.11.2021