HYBRIDIT 22.4.2022

Näin paljon voit säästää vaihtamalla hybridiautoon

Näin paljon voit säästää vaihtamalla hybridiautoon

Hybridiautot ovat nopeasti kasvattaneet suosiotaan suomalaisten autoilijoiden parissa lähiaikoina. Hybridiauton hankinnan syitä on luonnollisesti useita, mutta yksi yleisimpiä on, että vaihtamalla hybridiautoon voi säästää rahaa. Mistä tämä säästö syntyy ja kuinka suurista summista on kyse? Sukelletaanpa hybridien maailmaan ja otetaan selville.

Mikä on hybridiauto?

Hybridiauto on auto, jossa on yhden voimanlähteen sijasta kaksi, yleisimmin polttomoottori ja sähkömoottori. Mallista riippuen hybridiauto voi käyttää joko polttomoottoria tai sähkömoottoria erikseen tai molempia yhtä aikaa. Merkittävimpiä polttomoottorin apuna toimivan sähkömoottorin etuja on, että se pienentää auton polttoaineen kulutusta ja tarjoaa samalla lisätehoa. Suurimpaan säästöön polttoaineen kulutuksessa päästään, kun ajoon sisältyy paljon pysähdyksiä ja kiihdytyksiä, kuten esimerkiksi kaupunkiajossa.

Milloin hybridi kannattaa? Kannattaako sinun ostaa hybridiauto?

Se, kannattaako vaihtaminen hybridiautoon, riippuu useista tekijöistä. Hybridin hankkimisella saavutettaviin etuihin ja säästöihin vaikuttavat ainakin vuotuiset ajokilometrit, yksittäisten matkojen pituus ja käyttötapa eli lähinnä se, ajatko yleensä taajamassa vai maanteillä. Onneksi on olemassa erilaisia hybridejä erilaisiin tarpeisiin. Lyhyitä matkoja ajavalle kuskille, jolla on kotona (ja ehkä myös määränpäässä, työpaikalla tms.) auton latausmahdollisuus, ladattava hybridi saattaa olla erittäin toimiva ratkaisu. 

Niidenkään, joilla ei ole latausmahdollisuutta, ei tarvitse luopua ajatuksesta hankkia hybridiauto. Kevythybridi ja itselataava hybridi tarjoavat säästöä polttoainekuluissa, eivätkä vaadi auton lataamista pistorasiasta. Tarkastellaanpa seuraavaksi erilaisia hybridiautoja ja niiden ominaisuuksia.

Kevythybridi pienentää polttoaineen kulutusta

Kevythybridiautossa on tavallisen polttomoottorin lisäksi pieni ajoakku ja sähkömoottori. Kevythybridijärjestelmän teho ei riitä pelkällä sähköllä ajamiseen. Tällaisella autolla ajettaessa polttomoottori on koko ajan käytössä, mutta sitä tuetaan sähkömoottorilla, moottorin rasitus ollessa suurimmillaan. Tyypillisiä esimerkkejä tästä ovat käynnistys ja kiihdytykset. Sähkömoottorin käyttö polttomoottorin apuna pienentää auton polttoaineen kulutusta ja tarjoaa siten säästöä polttoainekuluissa. 

Kevythybridi on hyvä vaihtoehto, kun ajat yleensä pitkiä matkoja, eikä sinulla ole latausmahdollisuutta, mutta haluat silti pienentää polttoainekulujasi.

Katso valikoimassamme olevat hybridit täältä >>

Täyshybridillä ajat lyhyitä matkoja myös pelkällä sähköllä

Täyshybridi eli itselataava hybridiauto on auto, jolla on mahdollista ajaa lyhyitä matkoja myös pelkällä sähkömoottorilla, mikä voi pienentää polttoainekuluja reilustí. Itselataavaa hybridiä ei voi kuitenkaan ladata pistokkeesta tai latauslaitteesta, vaan se tallentaa energiaa liikkeellelähdöissä, ajettaessa, jarruttaessa ja pysähdyttäessä. Täyshybridin polttoaineenkulutus on kuitenkin huomattavasti tavallista polttomoottoriautoa matalampi varsinkin kaupunkiajossa, jossa nopeudet ovat matalia ja joka vaatii paljon pysähdyksiä ja liikkeellelähtöjä.

Täyshybridi on oiva valinta, kun ajat ovat pääosin pidempiä matkoja ja/tai sinulla ole mahdollisuutta ladata autoa. Täyshybridin matalampi polttoaineenkulutus ja pienempi ajoneuvovero matalampien päästöjen myötä tarkoittavat selvää säästöä.

Katso valikoimassamme olevat hybridit täältä >>

Ladattava hybridi jopa nollaa polttoaineen kulutuksen

Lataushybridi eli plug-in-hybridi on hybridiauto, jonka akun voi ladata latauslaitteella tai tavallisesta pistorasiasta. Ladattavan hybridin toimintaperiaate on samanlainen kuin täyshybridissä, mutta latausmahdollisuuden ja suuremman akun ansiosta sen toimintamatka sähkömoottorilla on huomattavasti pidempi, jopa 50 kilometriä. Esimerkiksi kaupungissa tämä mahdollistaa ajamisen pelkän sähkömoottorin avulla, mikä laskee polttoainekulut minimiin ja tarkoittaa myös pienempää ajoneuvoveroa. Etu täyssähköautoon verrattuna on puolestaab polttomoottorin tarjoama mahdollisuus lähteä pidemmillekin reissuille ilman huolta seuraavan latauspaikan läytymisestä.

Ladattava hybridiauto on hyvä valinta silloin, kun ajosi koostuvat pääosin lyhyistä matkoista ja sinulla on latausmahdollisuus kotona ja ehkä myös esimerkiksi työpaikallasi. Lataushybridillä voit parhaassa tapauksessa pudottaa polttoainekulusi lähes nollaan. 

Katso valikoimassamme olevat ladattavat hybridit täältä >>

Avaimet säästöön: hybridin matalat polttoainekulut ja verotus

Säästö vaihdettaessa hybridiautoon syntyy pääasiassa kahdesta tekijästä: polttoainekuluista ja ajoneuvoverosta. Säästön suuruuteen vaikuttavat siis nykyisen ajoneuvosi polttoaineenkulutus ja käyttövoimaveron suuruus yhdessä uuden auton vastaaviin lukuihin. Suurimmillaan säästö on, kun pääasiassa kaupungissa ajava vaihtaa suurikulutuksisesta polttomoottoriautosta ladattavaan hybridiin. Tällöin polttoaineenkulutus voi pudota jopa lähelle nollaa, kun ajot ajetaan pääasiassa sähköllä. Veronkin määrä voi pudota parhaissa tapauksissa jopa 80 %. Tämä siis ääritapauksessa.

Vaihdettaessa suurin piirtein samankokoiseen hybridiautoon kuin nykyinen polttomoottoriauto, tyypillinen säästö polttoainekuluissa vaihtelee 20–30 %:n tienoilla ja säästö veroissa 20–50 %:n välillä. Tarkan kokonaissäästön voit laskea vähentämällä nykyisen autosi vuotuiset polttoainekulut  ja verot uuden hybridin polttoaine ja latauskuluista sekä veroista.

Kiinnostuitko hybridiauton tarjoamista eduista? Katso koko hybridivalikoimamme täältä >>