Pohjoissuomalainen perheyritys Pörhön Autoliike täyttää 65 vuotta – Yritys on kokenut kaikki autoalan ala- ja ylämäet: ”Kyllä monissa käänteissä on tarvittu onnea”

Pörhön Autoliike 65 vuotta

Pörhön Autoliikkeen toimitusjohtaja Matti Pörhö on ylpeä 65-vuotiaasta yrityksestään. Matti Pörhö nostaa yrityksen suurimmiksi vahvuuksiksi hyvän ja ammattitaitoisen henkilökunnan, laadukkaat autobrändit sekä toimivan ja luotettavan merkkihuollon.

Pörhön Autoliike Oy viettää 19.5.2021 65-vuotissyntymäpäiviään.

Pörhön Autoliike on 400 ammattiosaajan perheyritys, jonka Aino ja Esko Pörhö perustivat Tornioon silloin, kun tieliikennettä vasta rakennettiin. Sodan jälkeisessä Suomessa oli valtava pula autoista ja autonrenkaista, joten luotettavaa autoalan toimijaa tarvittiin kipeästi.

Nykyinen toimitusjohtaja Matti Pörhö on kasvanut ja elänyt koko elämänsä autoliikkeen mukana. Hän muistaa lapsuudestaan yrittäjävanhempansa tekemässä töitä perheen kotona: kun kauppa aamulla aukaistiin ja makuuhuone toimi konttorina.

Nyt Pörhön Autoliike sijaitsee Pohjois-Suomessa yhdeksällä paikkakunnalla ja on Kaleva Median tutkimuksen mukaan alueensa vahvin autoalan brändi. Siitä Matti Pörhö on ylpeä ja kiitollinen. "Pörhön Autoliike on kyennyt raivaamaan toimintaansa Suomen vaikeimmalla markkina-alueella, jossa etäisyydet ovat pitkiä ja asutus harvaa. Kyllä monissa käänteissä on tarvittu onnea, mutta ennen kaikkea hyviä asiakassuhteita.”

”Pörhön Autoliikkeen toiminta perustuu pitkäjänteisyyteen ja vahvasti eteenpäin menemiseen”, kaupallinen johtaja Timo Hannuksela sanoo. Pörhön Autoliikkeen automerkkejä ovat Volkswagen, Audi, Nissan, Peugeot, Seat, Cupra, Skoda, Mazda, Citroën ja DS. Kesällä avaamme Ouluun Porsche-huollon ja välitysmyynnin.

Digitaalisuus ja ekologisuus nousevat vuosi vuodelta

Autokauppa on muuttunut 65 vuoden aikana valtavasti ja autojen merkitys yhteiskunnassa on kasvanut. Tällä hetkellä autot kuljettavat jopa 90 prosenttia ihmisistä ja tavaroista.

”Korona-aika on osoittanut, kuinka merkittävä auto on yhteiskunnan moottorina. Ihmisten ja tavaroiden liikkumisen kannalta auto on aivan keskeinen väline. Autoala on ylivoimaisesti tärkein teknologisten innovaatioiden kokeilupaikka, ja sitä kautta uudet asiat leviävät myös asiakkaiden käyttöön”, Pörhön kaupallinen johtaja Timo Hannuksela sanoo.

Tulevaisuuden autokaupassa kaikki tapahtuu digitaalisesti: ostaminen, auton luovuttaminen ja auton korjaaminen. Yhä edelleen asiakkaille on kuitenkin tärkeää nähdä, tuntea ja koeajaa auto ennen ostopäätöksen tekemistä.

Digitaalisuus näkyy jo vahvasti tämän päivän autoissa. Nykypäivän autot toimivat kuin älypuhelimet: autosta voi etsiä ja varata esimerkiksi erilaisia palveluita, kuten ravintoloita ja hotelleja. Myös turvallisuus on lisääntynyt: auto tunnistaa nopeusrajoituksen ja muuttaa nopeutta tilanteeseen sopivaksi, kaistavahti huolehtii, että auto pysyy kaistalla, ja turvatekniikka pitää etäisyyden edellä ajavaan autoon. Autot myös keskustelevat vian sattuessa suoraan autohuollon ja -tehtaan kanssa.

”Digitalisaatio tulee olemaan autoissa keskeinen kilpailutekijä, joka ohittaa tulevaisuudessa jopa autojen hevosvoimat ja tekniset ominaisuudet. Se toimija pärjää, joka tarjoaa autoihin parhaimmat ja monipuolisimmat lisäpalvelut”, Matti Pörhö ennustaa.

Digitaalisuus ja ekologisuus näkyvät vahvasti tämän päivän autojen kehityksessä. Pörhön Autoliikkeen varatoimitusjohtaja Riitta Pörhö kertoo, että ekologisuus on yksi yrityksen tärkeimmistä arvoista. Lähes kaikki Pörhön myydyt autot ovat yli 90 prosenttisesti kierrätettäviä. Pörhön Autoliikkeen merkkipaletista löytyy tällä hetkellä maailman ekologisimmat autot.

Myös ekologisuus näkyy autokaupoilla vuosi vuodelta enemmän. Sähköautojen myynti on kasvanut jopa nopeammin kuin sitä oli osattu odottaa.

Tällä hetkellä Suomen myydyin sähköauto on Volkswagenin ID-mallisto. Sähköautoiksi luokitellaan sekä täyssähköautot että hybridiautot. Täyssähköautojen myynti on jo lähes 10 prosenttia Pörhön myynnistä. Volkswagen ID.3 on maailman ensimmäinen hiilineutraali auto.

”Pörhön Autoliike on investoinut jokaisella paikkakunnalla sähköautojen latausasemiin ja kouluttanut henkilökunnan korjaamaan ja myymään sähköautoja. Käynnistämme monimerkki sähköautojen akkukorjaamon kesällä. Me opastamme myös asiakkaitamme käyttämään ekologisia autoja. Meillä on Oulun liikkeen katolla ensimmäinen autokaupan 100 Kw aurinkovoimala, joka on toiminut vuodesta 2017. Tämän lisäksi tontillamme Limingantullissa on ekologinen autojen kaasutankkausasema”, Pörhön varatoimitusjohtaja Riitta Pörhö kertoo.

Laadukkaat vaihtoautot ja toimiva huolto

Myös laadukkaiden vaihtoautojen myynti on tärkeä osa Pörhön toimintaa. Pörhön Vaihtoautokeskuksissa myydään vuosittain noin 7000 vaihtoautoa.

Vaihtoautokeskuksen johtaja Timo Lakkala on huomannut, että nykyään asiakkaiden ensimmäinen kysymys on: ”Millä polttoaineella nyt ajetaan?”

”Vielä 5–10 vuotta mennään kaikilla polttoaineilla, mutta sähkö kasvattaa asemaansa lujasti”, Lakkala vastaa.

Lakkala tuli töihin Pörhölle päivälleen 35 vuotta sitten ­– samana päivänä, kun yritys täytti 30 vuotta. Vaihtoautokeskuksen johtajana Lakkala on työskennellyt jo yli 20 vuotta.

”Kun on ollut 35 vuotta asiakaspalveluammatissa, on oppinut, että tärkeintä on tyytyväinen asiakas. Minulla on asiakkaina perheitä ja sukuja, jotka ovat ostaneet meiltä jo kymmeniä autoja”, Lakkala kertoo.

Timo Lakkala lupaa, että Pörhön vaihtoautovalikoimasta löytyy jokaiselle asiakkaalle sopiva auto. ”Olemme vuosien varrella kehittäneet toimintaamme ja toimimme tarkan vaihtoautoprosessin mukaan. Saamme auton viidessä päivässä myyntikuntoon: ensin auto fiksataan, kunnostetaan, sitten kuvataan ja laitetaan myyntiin”, Lakkala sanoo.

Lakkala on kiitollinen siitä, että on saanut tehdä pitkän uran Pörhöllä. Myös Lakkalan pojat Veli-Pekka ja Joni työskentelevät Pörhön Autoliikkeessä.

”Pörhön Autoliike on perinteitä kunnioittava ja arvostaa pitkiä työsuhteita. On ollut ilo olla tässä tehtävässä näin pitkään. Meillä on mahtava tiimi ja asiantuntevat myyjät ja se on tärkeintä onnistumisen kannalta”, Lakkala sanoo.

Pörhö on ollut monen luottoautokauppa jo vuosikymmenien ajan

Pitkään talossa olleiden työntekijöiden lisäksi Pörhön menestyksen takana ovat uskolliset asiakkaat.

Torniolainen Matti Kurttio on hyvä esimerkki Pörhön asiakkaasta: Kurttio osti auton Pörhöltä ensimmäisen kerran 30 vuotta sitten, jolloin hänen matkaansa lähti upouusi Audi A6. Sen jälkeen Kurttio ei ole autokauppaa tai automerkkiä vaihtanut.

Kurttion mielestä Pörhön parhaita puolia ovat luotettava asiakaspalvelu, laadukkaat automerkit sekä moitteeton huoltopalvelu.

Huollolla on suuri merkitys autojen turvallisuuteen. Kun huolto toimii, asiakkaan ei tarvitse huolehtia autonsa kunnosta. Pörhöllä on pidempien huoltojen varalle myös sijaisautopalvelu.

”Olen ollut itsekin autoliikkeessä töissä ja tiedän, että kun huolto pelaa, niin asiakkaat eivät enää autoliikettä halua vaihtaa. Huollon osuus toiminnasta on todella suuri”, Kurttio sanoo.

Kurttio on suositellut vuosien aikana Pörhöä useille ystävilleen. ”Pörhö on yksi Suomen vanhimmista autoliikkeistä. 65 vuotta on pitkä aika ja yritys on nähnyt varmasti monet nousut ja laskut. Täytyy olla hyvää johtamista ja sitoutunutta henkilökuntaa, että näin hieno historia on takana”, Kurttio miettii.

Perheyritys Pörhön Autoliike on niittänyt mainetta myös autoalan arvostetuissa kilpailuissa: Pörhö on kolminkertainen Auto Bild -voittaja ja saanut vastikään myös Great Place to Work -sertifikaatin. Kuvassa toimitusjohtaja Matti Pörhö, varatoimitusjohtaja Riitta Pörhö sekä kaupallinen johtaja Timo Hannuksela.

65-vuotias perheyritys on kokenut paljon vuosien saatossa. Autoalalla on ollut niin ala- kuin ylämäkiäkin, mutta Pörhön Autoliike on selvinnyt kaikista aikakausista entistä vahvempana. Juhlapäivää Pörhön Autoliikkeessä vietetään työn merkeissä.

Mutta miltä uraauurtavan autoliikkeen tulevaisuus näyttää?

”Pörhön Autoliikkeellä on vahvan kasvun strategia: haluamme huolehtia siitä, että alueemme autoilijat saavat parhaan mahdollisen palvelun autoasioissaan. Autoalan tulevaisuus on vahva, koska autoa korvaavaa välinettä ei ole keksitty. Pörhön Autoliike haluaa olla huolehtimassa osaltaan liikkumisen mahdollisuudesta Pohjois-Suomessa myös tulevaisuudessa”, Matti Pörhö sanoo.

 

Pörhön Autoliike Oy

Liikevaihto n. 170 miljoonaa euroa

Henkilökunta n. 400 ammattiosaajaa

Vuosimyynti lähes 10 000 autoa

9 paikkakunnalla, 14 eri yksikössä

Pörhö Kiinteistöt Oy omistaa liiketilat lähes kokonaan.