Opas renkaiden hankintaan

Opas renkaiden hankintaan

Renkaat ovat ainoa yhteys auton ja tien välillä, joten niiden valinta kannattaa tehdä huolella ja kunto tarkistuttaa säännöllisesti. Lue, milloin on aika hankkia uudet renkaat, miten rengasmerkintöjä luetaan ja miten valitset juuri itsellesi ja autollesi sopivat renkaat.


MILLOIN ON AIKA OSTAA UUDET RENKAAT?

Kuluminen: Kesärenkaiden kulutuspinnan pääurien syvyyden on oltava minimissään 1,6 millimetriä, talvirenkaissa pääurien on oltava 3,0 millimetriä. Pääurat ovat kulutuspinnan keskiosassa sijaitsevia leveitä uria. Jopa 10 prosenttia suomalaisista ajaa huonoilla renkailla, mikä lisää onnettomuusriskiä liikenteessä.

Vaurio: Myös renkaan vaurioituminen esimerkiksi sen osuessa kovaan tai terävään esineeseen voi tehdä siitä käyttökelvottoman. Vaurioitunut rengas on syytä tarkistuttaa ammattilaisella, joka osaa sanoa, onko rengas vaihdettava uuteen vai voiko sen korjata.

Ikä: Ikääntyminen heikentää renkaan pitoa. Tarkkaa käyttöikää on vaikea arvioida, sillä siihen vaikuttavat muun muassa käyttömäärä, ajotyyli, kuormitus, paine ja monet muut tekijät. Yli viisi vuotta vanhat renkaat tulee tarkistuttaa ammattilaisella vähintään kerran vuodessa. Esimerkiksi kumin säröily voi kertoa renkaan heikkenemisestä. Tarkista myös autonvalmistajan suositus alkuperäisten renkaiden vaihtoajankohdasta. 

MITEN VALITA SOPIVA RENGASKOKO?

Autosi rekisteritietoihin on merkitty yksi tai useampi suositeltu rengaskoko. Alkuperäisrenkaiksi valmistaja on valinnut rengastyypin, joka vastaa kantavuudeltaan ja nopeusluokaltaan auton suorituskykyä ja ajo-ominaisuuksia. Mikäli haluat muuttaa autoon valittua rengaskokoa tai nopeus- tai kantavuusluokkaa, varmista sopivuus automerkin edustajalta tai rengasliikkeestä. Jos renkaan leveys poikkeaa alkuperäisestä yli 30 millimetriä, auto on muutoskatsastettava.

Renkaan koon ilmaisee siitä löytyvä numero- ja kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi merkintä 195/65 R15 V kertoo seuraavat tiedot:

 • 195 Renkaan leveys (millimetriä)
 • 65 Profiilisuhde eli korkeuden suhde leveyteen
 • R Renkaan rakenne (R = vyörengas)
 • 15 Vanteen halkaisija (tuumaa)
 • V Nopeusluokka eli suurin suositeltu ajonopeus (V =240 km/h)

Huom! On suositeltavaa käyttää samaa rengastyyppiä etu- ja taka-akselilla. Renkaiden rakenne, erilaiset pintakuviot ja kuluneisuusaste voivat vaikuttaa auton käsiteltävyyteen sekä ajovakauteen. Huolehdi ensisijaisesti, että asennat ainakin samalle akselille kulumisasteeltaan samanarvoiset renkaat. Kun käytetään talvirenkaita, on kaikkien neljän renkaan oltava joko nastallisia tai nastattomia.

 

 

MITEN AJOTYYLI JA KÄYTTÖTARKOITUS VAIKUTTAVAT RENKAAN VALINTAAN?

Erilaiset käyttöolosuhteet ja auton käyttötarkoitus vaikuttavat renkaan ominaisuuksien valintaan. Renkailla on vaikutuksensa muun muassa ajomukavuuteen, ajo-ominaisuuksiin, polttoaineen kulutukseen ja jarrutusmatkaan.

 • Kaupunkiajo vaatii erityistä valppautta. Jos autoilet enimmäkseen kaupungissa, valitse renkaat, joilla on mahdollisimman lyhyt jarrutusmatka sekä kuivalla että märällä tiellä. Kaupunkiajoon kuuluu runsaasti jarrutuksia ja liikkeellelähtöjä, mikä rasittaa renkaita. Kannattaa valita rengas, joka kestää hyvin kulutusta ja jonka käyttöikä on pitkä. Polttoainekulujen kurissa pitämisessä auttavat renkaat, joissa on matala vierintävastus.
 • Maantieajossa renkaan valinnassa painavat niin turvallisuus kuin ajomukavuuskin. Valitse rengas, jolla on lyhyt jarrutusmatka suurilla nopeuksilla niin kuivalla kuin märälläkin tiellä. Renkaan paras mahdollinen pito ja ajovakaus lisäävät turvallisuutta. Ajomukavuutta parantavat hiljaiset renkaat, jotka pitävät tärinän minimissään.
 • Urheilulliseen ajotyyliin sopii rengas, joka kestää suuret ajonopeudet ja tarjoaa optimaalisen pidon. Ajo-ominaisuuksia parantavat renkaat, joissa on huippuluokan ajotarkkuus ja kaarrevakaus.

Kaipaatko apua oikean renkaan valintaan? Rengasvalitsin auttaa autoosi sopivan renkaan löytämisessä. Voit myös olla yhteydessä Pörhö Renkaiden asiakaspalveluun: 020 762 4550 tai [email protected]

 


MITEN HUOLEHDIN RENKAIDEN KUNNOSSA PYSYMISESTÄ?

Tarkista renkaiden kunto säännöllisesti esimerkiksi seuraavan muistilistan avulla:

 • Urasyvyys. Kesärenkailla pääurien syvyyden on oltava vähintään 1,6 millimetriä, talvirenkaissa 3 millimetriä. Mitä lähemmäs noita rajoja rengas kuluu, sitä enemmän sen ominaisuudet heikkenevät.
 • Kulutuspinnat ja sivupinnat. Näkyykö halkeamia, lohkeamia tai kohoamia? Ne voivat vaikuttaa renkaan kestävyyteen.
 • Kulumismuoto ja tasainen kuluminen. Jos rengas kuluu epätasaisesti ja normaalia nopeammin, saattavat auton ohjauskulmat olla pielessä. Tämä taas heikentää niin vakautta kuin ajomukavuuttakin. Jos epäilet ohjauskulmissa olevan ongelmia, voit tarkistuttaa asian meillä Pörhöllä esimerkiksi renkaanvaihdon yhteydessä. Renkaiden paikkoja on myös hyvä vaihtaa säännöllisesti, jotta ne kuluvat samaa tahtia. Samantasoisia renkaita voi kierrättää etuakselilta taka-akselille. Jos kuntoerot ovat suuret, kannattaa paremmat renkaat laittaa taakse.
 • Rengaspaineet. Tarkista rengaspaineet säännöllisesti. Väärä ilmanpaine lyhentää renkaiden käyttöikää, heikentää hallittavuutta ja nostaa polttoainekuluja. Mittaa rengaspaine kylmenneistä renkaista.

Huom! Oikea säilytys lisää renkaiden käyttöikää. Varastoi renkaat kuivassa ja viileässä tilassa valolta suojattuna. Älä säilytä renkaiden lähistöllä bensiiniä, öljyä tai rasvoja. Jos kausisäilytys tuottaa haasteita, käytettävissäsi ovat Pörhön Rengashotellin palvelut.

 


 

RENKAAT OLOSUHTEIDEN MUKAAN – KESÄ, NASTA, KITKA

Talvirengasmääräykset

Talvirenkaiden käyttöaikaa koskevat säännöt muuttuivat 1. kesäkuuta 2020. Talvirenkaita tulee käyttää, jos sää tai keli sitä edellyttää, marras-, joulu-, tammi-, helmi- ja maaliskuun aikana. Vaadittuna aikana talvirenkaassa tulee kulutuspinnan pääurien syvyys olla vähintään 3 mm.
 
Jos henkilö- tai pakettiautossa käyttää nastoitettuja nastarenkaita, tulee nastat olla kaikissa pyörissä, eikä nastojen lukumäärän ero saa eri pyörien välillä olla enempää kuin 25 %. Poikkeama saa kuitenkin olla tätä suurempi, jos nastojen lukumäärä on jokaisessa renkaassa vähintään 75 % uuden vastaavan renkaan nastojen lukumäärästä.
 
Talvirenkaita tulee käyttää, jos sää tai keli sitä edellyttää, 1.11.-31.3. välisenä aikana. Nastarenkaiden sallittu käyttöaika on marraskuun alusta maaliskuun loppuun. Muunakin aikana nastarenkaita saa käyttää, jos sää- tai keliolosuhteet sitä edellyttävät.
 
Marras-maaliskuun välisenä aikana kesärenkaita saa käyttää, jos alueen tieverkolla, myös pienemmät tiet huomioon ottaen, ei esiinny liukkautta tai sen uhkaa. Yksittäistapauksessa liikenteenvalvoja määrittelee, onko olosuhde sellainen, että talvirenkaita on käytettävä. Ajoneuvon kuljettaja on vastuussa siitä, että autossa on talviolosuhteissa talvirenkaat.
 

Nastat vai kitkat?

Talviajossa voi käyttää nasta- tai kitkarenkaita. Valinnan tekemisessä kannattaa ottaa huomioon ajankohta, jolloin enimmäkseen ajat, ajotyyli ja ajo-olosuhteet.

Nastarenkaat

Jos autoilet hyvin vaihtelevissa oloissa, ovat nastarenkaat turvallisin vaihtoehto. Etenkin jäisillä teillä nastarenkaiden jarrutusmatka on selvästi lyhyempi kuin kitkarenkailla. Nastarengasauto on myös yleensä helpompi oikaista sivuttaisluistosta kuin auto, jossa on kitkarenkaat. Uudet nastarenkaat sisäänajetaan välttämällä kovia jarrutuksia, kiihdytyksiä ja nopeaa kaarreajoa ensimmäisen 500 kilometrin aikana. Näin nastat asettuvat paikoilleen oikein ja toimivat parhaalla mahdollisella tavalla koko renkaan käyttöiän ajan.

Kitkarenkaat

Kitkarenkaiden hyviä puolia ovat pienempi polttoaineen kulutus ja nastarengasta vähäisempi melu, mikä lisää ajomukavuutta. Kitkarenkaiden sallittua käyttöaikaa ei ole rajoitettu, joten talvi- ja kesärenkaiden vaihtamisen aikataulussa on enemmän pelivaraa kuin nastarenkailla ajettaessa. Jos ajat lumisella alustalla, kitkarenkaiden pito on vähintään yhtä hyvä kuin nastarenkailla. Jäisellä ja märällä tienpinnalla kitkarenkaalla sen sijaan on ajettava varovaisemmin kuin nastarenkailla. Jos valitset kitkarenkaat, varmista, että ne on tarkoitettu nimenomaan pohjoismaisiin ajo-olosuhteisiin.

Kesärenkaat

Kesärenkaille kannattaa tehdä kuntotarkistus hyvissä ajoin ennen renkaiden vaihtoa. Kesärenkaiden kunnon merkitys korostuu erityisesti sadesäällä, jolloin jarrutusmatkat pitenevät ja auto voi joutua vesiliirtoon. Tällöin renkaat nousevat tien pinnalla olevan vesikerroksen päälle ja auton ohjattavuus häviää.