Uutiset 30.9.2020

Auto Bildin kisasta voitto jo toisen kerran peräkkäin

”Äiti sanoi, että hanki auto vain merkkiliikkeestä, sillä siellä ovat takuuasiat kunnossa. Siksi olen täällä Pörhöllä”, sanoo utajärveläinen Juha Moilanen, 19.

Hän katselee käytettyä Volkswagen Golfia Pörhön Autoliikkeen vaihtoautohallissa Oulussa, sillä hän toi isänsä pakettiauton huoltoon. Hänellä itsellään on paljon ajettu C-mallin Mersu.

Juha Moilanen Utajärveltä katseli käytettyä autoa Pörhön Autoliikkeen vaihtoautohallissa Oulussa.

Pörhön Autoliike Oy voitti tänä vuonna jo toisen kerran peräkkäin Auto Bild 2020 Suomen Palvelu 1 -ostotutkimuksen käytettyjen autojen sarjan. Jo 16. kerran tehdyn ostotutkimuksen kohteena oli kymmenen käytettyjen autojen myyntiketjua ja kymmenen uusien autojen jälleenmyyjää. Uusien autojen sarjan voitti Veho Oy.

Autoliikkeille tuntemattomat testiasiakkaat selvittivät autokaupan palvelu- ja myyntiprosessin laadun asiakkaan silmin ja asiakaskokemuksen kautta. Jokaiselle automerkille ja käytettyjen autojen ketjulle tehtiin kevään ja kesän aikana 20 testikäyntiä. Testiasiakkaiden keski-ikä oli 44 vuotta. Sen toteutti Palvelu Plus Oy.

Tutkimuspalautteen perusteella lähes kaikki testiasiakkaat ostaisivat mielellään käytetyn auton juuri Pörhöltä, sillä myyjät huomioivat parhaiten saapuvan asiakkaan ja apua tarjottiin oma-aloitteisesti lähes aina.

”Olimme paras käytettyjen autojen autoliikeketju jo toisen kerran peräkkäin. Tänä vuonna voiton arvoa nosti se, että kisa oli erittäin tasainen. Kilpailijat hengittivät niskaan”, sanoo Pörhön Autoliike Oy:n kaupallinen johtaja Timo Hannuksela.

Suomessa myytiin viime vuonna noin 625 000 käytettyä henkilöautoa. Määrä on yli viisinkertainen verrattuna uusien autojen myyntiin. Noin puolet käytetyistä myydään autoliikkeiden kautta, toinen puoli kuluttajien välisinä kauppoina.

Pörhön Autoliike on Pohjois-Suomen johtava autotalo, jonka kautta myydään tänäkin vuonna arviolta noin 10 000 henkilö- ja pakettiautoa Oulussa, Keminmaalla, Rovaniemellä, Kuusamossa, Kajaanissa, Iisalmessa, Kokkolassa, Pietarsaaressa ja Ylivieskassa toimivista myyntipisteistä. Pörhö osti viimeisimpänä Autotalo Antti-Roiko Oy:n liiketoiminnot Ylivieskasta.

”Hyvin hoidettu käytettyjen autojen myynti on myös uusia autoja myyvän merkkiliikkeen selkäranka. Ollaan vaikeuksissa, jos se alkaa nilkuttaa ja menetämme asiakkaiden luottamuksen”, Hannuksela lisää.

Auto Bildin teettämässä tutkimuksessa kehuttiin myös sitä, että myyjät kartoittivat aktiivisesti asiakkaiden nykyisen auton hyviä ja huonoja puolia.

”Koko vaihtoautojen myyntitoiminta perustuu siihen, että myyntiin tulevan auton historia ja kunto selvitetään perusteellisesti. Meidän automyyjämme tietävät vasta tarkastuksen ja fiksaamon jälkeen, mikä auto on tulossa myyntiin. Tätä ketjua ei oikaista”, kertoo Pörhön vaihtoautokeskuksen johtaja Timo Lakkala Oulusta.

”Pelkästään meidän Oulun suureen vaihtoautohalliin tulee myyntiin 50-70 käytettyä henkilöautoa joka viikko joko uuden tai käytetyn auton kaupoista”, Lakkala sanoo.

Pörhön vaihtoautokeskuksen johtajan Timo Lakkalan mukaan jokaisen myyntiin tulevan auton kunto tutkitaan perusteellisesti.

”Pörhön vaihtoautotakuu on periaatteessa parempi kuin uuden auton takuu. Haluamme hoitaa takuuasiat hyvin, sillä huono kello kuuluu kauas. Lisäksi myytyjen vaihtoautojen korjaaminen yllättävien vikojen vuoksi jälkeenpäin harmittaa asiakasta ja syö meidän katetta”, Hannuksela lisää.

Reilu ja oikeudenmukainen vaihtoautotakuu on yksi syy siihen, että Pörhön pohjoisessa sijaitsevista vaihtoautopisteistä myydään autoja Etelä-Suomea myöten. Yhtiöllä ei ole erillistä myyntiyksikköä Etelä-Suomessa, kuten esimerkiksi oululaisella autotalo Wetterillä.

Tärkeä on myös pitkä perinne. Pörhön Autoliike on toiminut pian 65 vuotta. Pohjoisuomalainen perheyhtiö on tunnettu ja siihen luotetaan.

”Hiljattain liikkeessä kävi oululainen Timo Ollila, joka on ostanut meiltä ainakin 20 henkilöautoa”, Lakkala kertoo. 

Vaihtoautolle myönnettävä maksuton Pörhötakuu kattaa korjauskustannukset 5 000 euroon saakka. Takuuaika on 12 kuukautta tai 20 000 kilometriä. Pörhötakuun isä on yhtiön pitkäaikainen toimitusjohtaja, kauppaneuvos Matti Pörhö.

Toki Pörhö sai Auto Bildin tutkimuksessa myös miinusta. Pörhön nettisivut saivat jonkin verran negatiivista palautetta sekä ulkoasustaan että toiminnallisuuksistaan.

”Tämä seikka on jo noteerattu ja yhtiön verkkosivuja ollaan uudistamassa”, sanoo Pörhön Autoliikkeen markkinointipäällikkö Juha Huovinen.

Pörhö Yhtiöt ovat Pörhön perheen omistuksessa: pääomistajana Matti Pörhö sekä muut omistajat Riitta Pörhö, Merja Tuomi-Nikula, Johannes Hanhirova ja Nea Liikamaa.