Artikkeli 12.10.2023

Nämä neljä auton älykästä ADAS-turvalaitetta tulevat pian pakolliseksi

Nämä neljä auton älykästä ADAS-turvalaitetta tulevat pian pakolliseksi
Liikenneonnettomuuksien määrän ennustetaan laskevan, kun inhimillisen erehdyksen mahdollisuus vähenee.

Älykkään turvalaitteen, kuten kaistavahdin tai hätäjarrutusjärjestelmän saa, kun hankkii uuden tai käytetyn, 1-5 vuotta vanhan auton.

Älykkäät turvavarusteet nostavat auton hankintahintaa, mutta ne ovat monessa tapauksessa halpa henkivakuutus.

- Ne sopivat nuorille ja vanhoille, mutta sellaiset henkilöt arvostavat niitä, joille on sattunut ns. vähällä piti -tilanne tai onnettomuus, kertoo Pörhön Autoliikkeen Oulun monimerkkitalon johtaja Jarmo Kaikkonen.

Liikenneonnettomuuksien määrän ennustetaan kääntyvän laskuun, sillä neljä keskeistä kuljettajaa avustavaa turva- eli ADAS-järjestelmää tulee uusissa henkilöautoissa pakolliseksi vajaan vuoden kuluttua. Uudistuksen takana on EU.

Autojen ensiasennusvarusteita ovat 7.7.2024 mennessä: nopeusavustin, kaista-avustin, väsymyksen tunnistus sekä automaattinen hätäjarrutusjärjestelmä. Auto tekee hätäjarrutuksen, jos kuljettaja ei huomaa tehdä sitä itse, esimerkiksi jalankulkijan kävellessä auton eteen.

- Monissa automalleissa on jo hätäjarrutus sekä eteen että taakse. Auto pysähtyy, jos sen kamera havaitsee auton takana esteen. Se vähentää parkkipaikkaonnettomuuksia, Kaikkonen sanoo.

Joissakin automalleissa on jo hidastin, kun autoilija saapuu liikenneympyrään. Lisäksi auton älykäs kamerajärjestelmä havaitsee liikennemerkit ja sovittaa nopeuden rajoituksen mukaiseksi.

- Kuljettajaa avustavat järjestelmät ovat laajasti yleistyneet viimeisen 2-3 vuoden aikana. Niitä alkaa olla jo myös normaaleissa pienen kokoluokan henkilöautoissa, Kaikkonen kertoo.

ADAS 24 prosentissa autokannasta

Tällä hetkellä jonkinlainen kuljettajaa avustava järjestelmä on jo 24 prosentissa autokannastamme. Uusimmissa malleissa niitä on lukuisia.

”Ne ovat niin huomaamattomia, että monelle uuden auton hankkineelle ne tulevat myöhemmin ajossa yllätyksenä. Niistä kerrotaan seikkaperäisesti uuden auton luovutustilaisuudessa, mutta moni ei muista puoliakaan perehdytyksestä”, kertoo Pörhön Autoliike Oy:n Oulun aluejohtaja Jarmo Tikkanen.

Niitä kutsutaan myös apukuskeiksi. Ne vähentävät kuljettajan tekemiä inhimillisiä erehdyksiä.

- Inhimillinen virhe on syynä 93 prosentissa onnettomuuksista, kertoo Trafin erityisasiantuntija Jukka Juhola.

- Kattava joukko ADAS-turvalaitteita on jo kaikissa uusissa henkilöautoissa, Tikkanen sanoo.

Vaihtoautokeskuksen johtaja Timo Lakkala esittelee käytettyjen autojen älykkäitä turvalaitteita.

- Tässä käytetyssä, runsaan vuoden vanhassa Peugeot 308 on jo runsaasti ajoa helpottavia turvavarusteita, kertoo Pörhön vaihtoautokeskuksen johtaja Timo Lakkala.

Lisäksi kaistallapysymisvahti ja ennakoiva turvajärjestelmä eteen löytyvät Audi A3:sta vuosimallia 2020. Kaistavahti, kuljettajantarkkailutoiminto ja hirvieläimen havaitsemistoiminto löytyvät puolestaan Volvo S90:stä vuosimallia 2022.

- Koetauluun tulee varoitus ja äänimerkki, jos et pidä ratista kiinni, esittelee uutta Audia Pörhön Autoliikkeen Audi Centerin myyjä Juuso Hannuksela.

Lisäksi autossa on muun muassa kuolleen kulman tunnistin. Sivupeiliin syttyy keltainen valosymboli, jos takaa lähestyy esimerkiksi ohittava auto. Näin kuljettaja ei vahingossa lähde yhtä aikaa ohittamaan toista autoa tai vaihda kaistaa toisen auton eteen.

Audin uusiin malleihin on automyyjä Juuso Hannukselan mukaan tullut entistä enemmän uusia järjestelmiä, kuten kuljettajan tarkkailu, pitääkö hän ratista kiinni.

Kyseisessä mallissa kuljettajan apujärjestelmiä ovat: Adaptiivinen vakionopeudensäädin, joka mukauttaa nopeuden edellä kulkevan auton mukaan, nopeusvaroitus, etäisyysvaroitus, ruuhka-avustin sekä kaistavahti. Vastaavia järjestelmiä tai niiden muunnoksia löytyy lähes kaikista Pörhön Autoliikkeessä myytävistä uusista automalleista.

Lisää avustavia järjestelmiä on tulossa EU-asetuksella Juholan mukaan pakolliseksi vuoteen 2026 mennessä. Ensimmäisenä pakolliseksi tuli vuonna 2018 eCall-hätäviestijärjestelmä.