Artikkeli 14.3.2022

Mikä hybridiauto sopii sinulle: kevythybridi, hybridi, lataushybridi vai sittenkin sähköauto?

Mikä hybridiauto sopii sinulle: kevythybridi, hybridi, lataushybridi vai sittenkin sähköauto?

Hybridiautot ovat kasvattaneet suosiotaan nopeasti viime vuosina. Hybridin hankintaa harkitsevalla autoilijalla on kuitenkin vastassa erilaisten termien viidakko. Pitääkö valita kevythybridi, hybridi vai ladattava hybridi eli plug-in-hybridi? Vai sittenkin täyssähköauto? Miten nämä erilaiset autot oikein eroavat toisistaan? Tässä artikkelissa kerromme erilaisista hybridiautoista ja niiden eduista. Jutun luettuasi sinulla on toivottavasti parempi kuva siitä, mikä hybridi sopii juuri sinulle.

Hybridiautoissa on kaksi voimanlähdettä

Hybridiauto on auto, jossa on yhden sijasta vähintään kaksi eri voimanlähdettä, yleisimmin polttomoottori ja sähkömoottori. Hybridi voi mallista riippuen käyttää joko polttomoottoria, sähkömoottoria tai molempia yhtä aikaa. Polttomoottorin apuna toimiva sähkömoottori pienentää polttoaineen kulutusta ja tarjoaa lisätehoa. Säästö polttoaineen kulutuksessa on suurin, kun ajo sisältää paljon pysähdyksiä ja kiihdytyksiä, esimerkiksi kaupunkiajossa.

Kenen kannattaa hankkia hybridiauto?

Hybridin hankintaan vaikuttavat ainakin ajokilometrit, yksittäisten ajomatkojen pituus ja se, ajatko taajamassa vai maantiellä. Jos ajat lyhyitä matkoja ja sinulla on latausmahdollisuus kotona ja määränpäässäsi, kannattaa harkita ladattavan hybridin tai täyssähköauton hankkimista. Jos sinulla ei ole latausmahdollisuutta ja ajat pidempiä matkoja, kevythybridi ja hybridi ovat sopivampia vaihtoehtoja.

Kevythybridi (MHEV)

Kevythybridissä on polttomoottorin lisäksi pieni ajoakku ja sähkömoottori. Kevythybridijärjestelmän teho on yleensä n. 10 kW, mikä ei mahdollista pelkällä sähköllä ajamista. Kevythybridillä ajettaessa polttomoottori onkin koko ajan käytössä, ja sitä tuetaan sähkömoottorilla, kun moottorin rasitus on suuri, kuten auton käynnistyksessä ja kiihdytyksissä. Tämä pienentää polttomoottorin rasitusta ja laskee siten polttoaineen kulutusta. Järjestelmä ottaa talteen energiaa jarrutettaessa ja käyttää sitä sähkömoottorin lisäksi esim. auton ilmastointilaitteen ja viihdejärjestelmän tarpeisiin. 

Kevythybridi on ikään kuin ensiaskel hybridien maailmaan. Se on hyvä vaihtoehto, kun ajat pitkiä matkoja, eikä sinulla ole mahdollisuutta ladata autoa, mutta haluat pienentää polttoaineen kulutusta

Katso valikoimassamme olevat hybridit.

Hybridi (HEV)

Itselataavassa hybridiautossa eli täyshybridissä on bensiini- ja sähkömoottorit, jotka yhdessä toimivat auton voimanlähteenä. Sillä voi myös ajaa lyhyitä matkoja pelkän sähkömoottorin voimalla. Itselataavaa hybridiä ei voi ladata pistokkeesta, vaan se ottaa talteen energiaa liikkeelle lähdettäessä, ajon aikana, jarruttaessa ja pysähdyttäessä. Sähkömoottorin ansiosta hybridin polttoaineenkulutus on huomattavasti tavallista polttomoottoriautoa matalampi varsinkin toistuvia pysähdyksiä ja liikkeellelähtöjä vaativassa kaupunkiajossa.

Hybridi on hyvä valinta, kun ajat ajomatkasi ovat pääosin pidempiä matkoja eikä sinulla ole mahdollisuutta ladata autoa. Valitsemalla hybridin polttomoottoriauton sijaan säästät polttoainekuluissa ja pienempien päästöjen myötä myös ajoneuvoverossa.

Katso valikoimassamme olevat hybridit.

Ladattava hybridi (PHEV)

Ladattava hybridi eli lataushybridi eli plug-in-hybridi on auto, joka voi käyttää sekä sähkö- että bensiinimoottoria, ja jonka akun voi ladata käyttöön tarkoitetulla latauslaitteella tai pistorasiasta. Ladattava hybridi toimii samalla tavalla kuin hybridiauto, mutta suuremman akkunsa ansiosta sen toimintamatka sähkömoottorilla ajaessa on selvästi pidempi, jopa 50 kilometriä. Esimerkiksi kaupunkiajossa tämä tarkoittaa usein mahdollisuutta ajaa pääosin pelkän sähkömoottorin avulla. Maantiellä sähkömoottorin ja polttomoottorin yhteispeli tarkoittaa esimerkiksi hyvää ohituskiihtyvyyttä.

 

Ladattava hybridi on hyvä valinta, kun ajat pääosin lyhyitä matkoja ja sinulla on latausmahdollisuus kotona ja/tai työpaikallasi. Polttomoottori tarjoaa mahdollisuuden lähteä myös pidemmille matkoille ilman huolta latausmahdollisuuksista. Ladattavien hybridiautojen valikoima on kasvanut nopeasti lähivuosina ja uusia malleja tulee jatkuvasti markkinoille.

Katso valikoimassamme olevat ladattavat hybridit.

Vai sittenkin täyssähköauto (BEV)?

Sähköauto eli täyssähköauto on ajoneuvo, jossa ei ole lainkaan polttomoottoria, vaan joka toimii pelkästään sähkömoottorilla. Auton akut ladataan esimerkiksi liikenneasemilta, kauppakeskuksista ja kadunvarsilta löytyvissä latauspisteissä, kotilatauspisteessä tai joissain tapauksissa tavallisesta pistorasiasta. Usein sähköauton lataus tapahtuu yön yli. Sähkömoottorin etuina ovat hiljaisuus, erinomainen kiihtyvyys ja vääntö, päästöttömyys sekä erittäin edulliset käyttökustannukset. Uusien sähköautojen toimintamatka on jopa 500-700 km, mikä mahdollistaa huolettoman liikkumisen myös kaupunkien välillä. Pidemmälle matkalle lähtiessä on hyvä suunnitella reitti sen mukaan, mistä löytyy latauspisteitä sopivasti matkan varrelta.

Täyssähköauto on hyvä valinta, jos arvostat päästötöntä liikkumista, äänetöntä ja tehokasta ajokokemusta, haluat säästää polttoaine- ja ajoneuvoverokustannuksissa sekä sinulla on latausmahdollisuus kotona ja/tai työpaikalla.

Katso valikoimassamme olevat täyssähköautot.