Artikkeli 3.3.2022

Kannattaako jo hankkia täyssähköauto? 4+1 yleisintä kysymystä

Kannattaako jo hankkia täyssähköauto? 4+1 yleisintä kysymystä

Täyssähköautot yleistyvät kovaa vauhtia. Hinnat ovat tulleet reilusti alas samalla kun automallit ovat kehittyneet, latausajat lyhentyneet ja toimintasäteet kasvaneet. Siksi moni pohtiikin nyt autoa vaihtaessaan, kannattaisiko perinteinen polttomoottoriauto vaihtaa hybridiin tai täyssähköautoon. Kokosimme tähän artikkeliin muutamia yleisimpiä sähköautoihin liittyviä kysymyksiä ja vastauksia niihin.

Kenelle sähköauto sopii?

Sähköauto on hyvä valinta esimerkiksi silloin, kun haluat pienentää henkilöautoilun päästöjä ja energiankulutusta. Sähköauto on kuin kotonaan esimerkiksi kaupunkiajossa, jossa päästöttömyys, äänettömyys ja edulliset käyttökustannukset nousevat erityisesti arvoonsa. Sähköautoille tyypillisiä ominaisuuksia ovat suuri vääntömomentti ja välitön kiihtyvyys, joten suorituskyvystä ei sähköautoilijan tarvitse tinkiä.

Uusien mallien vyöryessä markkinoille ja latausverkoston laajentuessa nopeasti sähköauton käyttäjäkunta monipuolistuu kovaa vauhtia. Valikoimaa on käytännössä pienistä kaupunkiautoista isoihin sedaneihin ja katumaastureihin. Niinpä sähköauto on oiva valinta niin citysinkulle kuin isolle perheellekin.  

Miten pitkälle täyssähköautolla pääsee? 

Yksi yleisimpiä kysymyksiä sähköautojen kohdalla on, kuinka pitkälle yhdellä latauksella pääsee. Valitettavasti täysin yksiselitteistä vastausta asiaan ei voi antaa, sillä toimintamatka vaihtelee merkeittäin ja riippuu olosuhteista, ajonopeudesta, lämmityslaitteen käytöstä sekä muista muuttuvista tekijöistä. 

Vuosien saatossa ja tekniikan kehittyessä toimintamatkat ovat  moninkertaistuneet ja riittävät nykyisin useimpien autonkäyttäjien tarpeisiin. Valmistajat lupaavat autoilleen n. 150-300 km:n, toimintasäteitä, joskus jopa 600 km. Tilastojen mukaan suomalaiset ajavat autoilla keskimäärin 50 km päivässä, mihin kaikkien sähköautojen toimintamatkat riittävät kirkkaasti kelillä kuin kelillä.

Kuinka sähköauto ladataan ja kuinka kauan se kestää?

Sähköauto ladataan liittämällä sen latausjohto latauspisteeseen, joka voi olla joko sähköautokäyttöön suunniteltu latausasema tai tilapäisesti myös muu pistorasia, esimerkiksi lämpötolppa. Pistorasian soveltuvuus kannattaa aina tarkastuttaa asiantuntijalla ennen lataamisen aloittamista.


Sähköauton latausaika riippuu siitä, ladataanko se latauspisteessä vai esimerkiksi kotona sähköverkosta. Kaikkein tehokkaimmissa, esimerkiksi liikenneasemilla, kauppakeskuksissa yleistyvissä pikalatauspisteissä voi saada jo vartin latausajalla reilut 100 km lisää ajomatkaa, kun kotona autoa ladataan yleensä yön yli.

Latausaika kotilatauksessa riippuu käytettävästä latauslaitteistosta ja kodin sähköjärjestelmästä. Sähköauton säännölliseen kotilataukseen suositellaankin erityisesti latauskäyttöön suunniteltua pistorasiaa, jolla täysi lataus saavutetaan yön aikana.

Sähköauton latausasema asennettuna kotiisi

Paljonko täyssähköautolla ajaminen maksaa?

Säästäminen polttoainekustannuksissa on yksi yleisimpiä syitä sähköauton hankkimiseen. Bensiiniin ja dieseliin verrattuna sähkö onkin varsin edullinen käyttövoima, jonka hinta riippuu kulloisestakin sähkön hinnasta. Karkea arvio on, että nykyisillä sähkön hinnoilla 100 kilometrin ajaminen täyssähköautolla maksaa noin 3 €. Säästö polttomoottoriautoihin verrattuna on siis huomattava. Pidemmällä tarkasteluvälillä voidaan puhua satojen, jopa tuhansien eurojen säästöstä.

Tiesitkö, että sähköauton hankintaan voi hakea tukea?

Tiesitkö, että voit saada uuden täysssähköauton hankintaan 2000 euroa valtion hankintatukea? Tukea voi hakea 1.1.2022 – 31.3.2023 välisenä aikana, kun seuraavat ehdot täyttyvät:

  • Ostettava auto on täyssähköhenkilöauto
  • Auton kokonaishinta on maks. 50 000 € (sis. ALV, autovero, muut auton hankintaan liittyvät verot)
  • Sähköauto on uusi ja ensirekisteröimätön.
  • Hankittava ajoneuvo ensirekisteröidään Suomeen.
  • Ostaja on yksityishenkilö.
  • Sähköauto tulee tuen hakijan omaan käyttöön.
  • Hakija sitoutuu pitämään auton omistuksessaan liikenneasioiden rekisterissä tai Ahvenanmaan ajoneuvorekisterissä vähintään vuoden ajan alkaen auton ensirekisteröinnistä.
  • Tukea haetaan viimeistään 31.3.2023.

Pörhön valikoimassa olevat täyssähköautot

Pörhöllä on myynnissä kattava valikoima täyssähköautoja useilta eri merkeiltä kuten Audi, Skoda, Volkswagen, Cupra, Nissan, Peugeot ja Citroen. 

Volkswagen-täyssähköautot

Volkswagen oli täyssähköautojen markkinajohtaja Suomessa vuonna 2021. Merkin osuus kaikista täyssähköautorekisteröinneistä oli 23,7 %. Volkswagen ID.4 oli rekisteröidyin täyssähköautomalli.

Pörhön mallistossa on useita eri täyssähkömalleja Volkswagenilta. Tutustu heti toimitusvalmiisiin Volkswagen-täyssähköautoihin täällä.

Audi-täyssähköautot

Audi tavoittelee vuoteen 2025 mennessä yli 20 täyssähköisen mallin mallistoa ja vuodesta 2026 alkaen se esittelee vain täyssähköisiä automalleja. Merkki poistaa vaiheittain valikoimastaan polttomoottorimallit vuoteen 2033 mennessä.

Audi on vahvasti edustettuna myös Pörhön sähköautovalikoimassa. Tutustu heti toimitusvalmiisiin Audi-täyssähköautoihimme täällä.

Škoda-täyssähköautot

Suomalaisten suosikkimerkki Škoda on ottanut vahvaa jalansijaa myös sähköautomarkkinalla. Sähköinsinöörit – SIL ry valitsi Škoda Enyq iV:n vuoden sähköautoksi 2021. Raati perusteli valintaansa muun muassa ”yleisellä ajotuntumalla, pitkällä toimintamatkalla, tilavalla tavaratilalla ja muutenkin škodamaisen riittävillä sisätiloilla.”

Tutustu heti toimitusvalmiisiin Skoda-täyssähköautoihin täällä.

Nissan-täyssähköautot

Tutustu heti toimitusvalmiisiin Nissan-täyssähköautoihin täällä.

Peugeot-täyssähköautot

Tutustu heti toimitusvalmiisiin Peugeot-täyssähköautoihin täällä.

Cupra-täyssähköautot

Tutustu heti toimitusvalmiisiin Cupra-täyssähköautoihin täällä.