Artikkeli 6.10.2022

Onko auton määräaikaishuolto pakko tehdä?

Onko auton määräaikaishuolto pakko tehdä?

Onko auton määräaikaishuolto pakko tehdä?

Auton säännöllinen huollattaminen varmistaa, että se pysyy hyvässä kunnossa, sillä on turvallista ajaa ja sen jälleenmyyntiarvo pysyy mahdollisimman hyvänä. Huollettu auto on myös ympäristöystävällisempi sekä kuluttaa vähemmän polttoainetta kuin huoltamaton. 

Valmistajan huolto-ohjelman noudattaminen on ehto takuun säilyttämiselle. Takuun säilyttämiseksi suosittelemme huoltamaan auton merkkihuollossa. Merkkihuolto tuntee autosi parhaiten ja siellä on paras osaaminen ja työkalut, jotta huolto pystytään tekemään takuuehtojen mukaisesti.

Määräaikaishuolto vai vuosihuolto: millaisen huollon valitsen?

Auton huoltamiseen liittyvä termistö saattaa aiheuttaa hämmennystä. Puhutaan määräaikaishuolloista, vuosihuolloista, merkkihuolloista ja monesta muusta. Vuosihuolto voi olla osa määräaikaishuoltoa, mutta se voi myös olla erillinen huoltokerta, joka suoritetaan vuosittain.

Se, millainen huolto on sopiva juuri sinun autollesi, riippuu useista tekijöistä, esim. auton iästä, takuun voimassaolosta, edellisen huollon ajankohdasta ja ajetuista kilometreistä.

Auton huoltoväli: kuinka usein auto pitää huoltaa

Auton huoltoväli eli määräaikaishuollon ajankohta voi määräytyä joko ajettujen kilometrien tai edellisestä huollosta kuluneen ajan perusteella. Huolto-ohjelman määrittää autovalmistaja. Jos huoltoväli on 20 000 km tai yksi vuosi, huolto täytyy suorittaa sen perusteella, kumpi ehto täyttyy ensin. Eli vaikka kilometrit eivät tulisi täyteen, huoltovalo syttyy, kun edellisestä huollosta on kulunut vuosi. Toisaalta jos kilometrit täyttyvät nopeammin kuin vuodessa, on huolto edessä aiemmin.

Määräaikaishuollon toimenpiteet riippuvat siitä, missä vaiheessa valmistajan määrittelemää huolto-ohjelmaa huollettava auto on eli yleensä siitä, kuinka monta kilometriä sillä on ajettu. Määräaikaishuollossa voidaan huolto-ohjelmasta riippuen suorittaa esim. nämä toimenpiteet:

 • Huolto-ohjelman mukainen auton läpikäynti
 • Jarrujen tarkistus
 • Turvajärjestelmien tarkistus
 • Öljynvaihto
 • Öljynsuodattimien, raitisilmasuodattimen ja polttoainesuodattimen vaihto
 • Sytytystulppien vaihto
 • Jäähdytysnesteiden tarkistus ja täydennys
 • Jarrunesteiden vaihto
 • Tarvittaessa muiden nesteiden täydennys
 • Huoltovalon nollaus
 • Tarkastuksessa löytyneiden vikojen korjaaminen

Merkkihuolto

Merkkihuolto on tietyn autonvalmistajan valtuuttaman merkkiliikkeen tarjoama palvelu, esimerkiksi määräaikaishuolto. Merkkiliikkeiden huoltopalvelu vastaa myös esimerkiksi autojen takuukorjauksista. Merkkihuollon etuna nähdään yleisesti esimerkiksi se, että henkilökunta on erikoistunut juuri kyseisen merkin huoltamiseen ja korjaamiseen sekä käy säännöllisesti valmistajan tarjoamissa koulutuksissa. Merkkihuollossa käytetään myös valmistajan alkuperäisiä, laadukkaita varaosia. Merkkihuoltoa käyttämällä auton omistaja voi myös varmistua siitä, että hänen ajopeliinsä asennetaan kaikki viimeisimmät ohjelmistopäivitykset. Yleisesti ajatellaan myös, että auto, jolla on täydellinen merkkiliikkeen huoltokirja, säilyttää jälleenmyyntiarvon muita paremmin.

Onko huolto pakko tehdä tai voiko sen tehdä itse?

Määräaikaishuollon kanssa ei kannata odotella niin pitkään, että kilometrit ylittyvät reilummin. Auton huolto-ohjelman noudattaminen on ehdottoman suositeltavaa erityisesti uudehkoille autoille, mutta pakollista se ei ole. Ohjelman noudattamatta jättäminen saa kuitenkin uuden auton takuun raukeamaan, voi aiheuttaa isompia korjauskuluja myöhemmin tai saattaa jopa vaarantaa matkustajien turvallisuuden.

Myös vanhempien autojen säännöllinen huoltaminen on suositeltavaa, sillä huolto pitää ajokin kunnossa, varmistaa että ajaminen on turvallista ja pidentää auton käyttöikää. Vanhemmille autoille suositeltavat huoltotoimenpiteet riippuvat autolle vuodessa kertyvistä ajokilometreistä. Vanhempiin autoihin on usein tarjolla erilaisia räätälöityjä huoltoratkaisuja riippuen auton merkistä, mallista, iästä ja ajetuista kilometreistä. 

Varaa huolto tästä