Artikkeli 2.1.2023

Mikä auto kannattaa ostaa?

Mikä auto kannattaa ostaa?

Auton ostaminen on toiselle suoraviivainen prosessi, mutta toiselle se saattaa olla hämmentävä tehtävä. Valittavana on niin monia erilaisia ​​merkkejä ja malleja, että voi olla vaikea tietää, mikä millainen auto juuri minun kannattaa ostaa. Juuri sen oikean, itselle täydellisen auton löytämistä helpottaa, kun tekee ensin itsellesi selväksi muutaman perusasian. Tässä on kysymyksiä, joihin vastaamalla olet jo askeleen lähempänä oikean automerkin ja -mallin löytämistä.

1. Mikä on budjettini?

Yksi tärkeimmistä tekijöistä, jotka on otettava huomioon ostaessasi autoa, on budjettisi. Autojen hintahaitari on iso, alkaen parin tonnin käytetyistä autoista satojen tuhansien luksusmerkkeihin. Mieti, kuinka paljon haluat ja kuinka sinulla on varaa käyttää auton ostoon, ja määritä yläraja, josta pidät kiinni. Budjetin määrittäminen etukäteen auttaa rajaamaan vaihtoehtojasi ja varmistamaan, että auton hankinta ei käy liian raskaaksi kukkarollesi. 

2. Mihin tarkoitukseen tarvitsen autoa?

Mieti, miten aiot käyttää autoa. Eri autot sopivat eri käyttötarkoituksiin, joten on tärkeää miettiä käyttötarkoitusta. Tarvitsetko sitä työmatkoihin vai kuskaatko lapsia jääkiekkotreeneihin? Ajatko yleensä kaupungin kaduilla vai pitkin kuoppaisia sivupolkuja? Kuljetatko paljon tavaraa mukanasi? Yhdelle sopii kaksipaikkainen coupe, kun toinen tarvitsee isolla maavaralla varustetun maasturin. 

 

3. Mikä käyttövoima sopii minulle?

Autojen käyttövoimavaihtoehtoja on tarjolla enemmän kuin koskaan aiemmin. Perinteisten bensiini- ja dieselautojen rinnalle on tullut esimerkiksi hybridejä, täyssähköautoja, maakaasuautoja ja vetyautoja. Mieti, mikä sopisi sinulle parhaiten. Esimerkiksi jos käytät autoa pääasiassa työmatkoihin ja sinulla on latausmahdollisuus sekä kotona että työpaikalla, voi sähköauto olla fiksu ratkaisu. Jos taas ajat paljon pitkiä matkoja, saatat tarvita polttomoottoriauton tai vähintään hybridin. Paljon ajavan kannattaa ottaa huomioon myös ajoneuvon polttoainetehokkuus, sillä pienikulutuksinen auto voi säästää paljon rahaa pitkällä aikavälillä.

4. Kuinka suuren auton tarvitsen?

Mieti seuraavaksi, kuinka monta henkeä ja kuinka paljon matkatavaroita auton kyytiin pitää mahtua? Jos ajelet yleensä yksin, sinulle riittää vaikka pienempikin auto, mutta jos sinulla on suuri perhe tai esimerkiksi koira, saatat haluta esimerkiksi tila-auton, farmarin tai vaikkapa pikkubussin, jossa on enemmän istumapaikkoja tai suuri tavaratila. Myös auton ulkomitoilla voi olla väliä. Esimerkiksi jos asut kaupungissa, jossa on kapeita katuja ja pulaa parkkipaikoista, pienempi auto voi olla kätevämpi ratkaisu.

5. Millaiset turvallisuusominaisuudet haluan?

Turvallisuus on tietenkin tärkeä ominaisuus, kun mietitään auton ostoa. Internetistä ja alan lehdistä löydät tietoa eri automerkkien ja -mallien törmäystestituloksista. Uusissa autoissa on nykyään melko kattava turvallisuusvarustus jo vakiona. Moniin malleihin on myös saatavilla turvallisuutta lisääviä lisävarusteita, kuten automaattinen hätäjarrutus, sopeutuva vakionopeudensäädin tai kaistavahti. Vertaile eri merkkien ja mallien varustusta, sillä lisävarusteet luonnollisesti nostavat ostoksen hintaa. Käytettyä autoa etsiessä kannattaa etsiä yksilöä, jossa on haluamasi turvallisuusominaisuudet valmiina.

6. Mikä merkki ja malli on luotettavin?

Kukaan ei halua joutua ramppaamaan korjaamolla autossa esiintyvien pienten tai isompien vikojen vuoksi. Siksi on tärkeää tutkia eri merkkien ja mallien luotettavuutta. Hyvää osviittaa siitä saa esimerkiksi katsastustilastoja tarkastelemalla. Niistä näkee, kuinka suuri osa kyseisestä automallista on läpäissyt autokatsastuksen ongelmitta. Kiinnitä huomiota myös valmistajan myöntämään takuuseen tai myyntiliikkeen myöntämään vaihtoautotakuuseen. 

 

Kun olet miettinyt vastaukset näihin kysymyksiin, olet jo askeleen lähempänä löytää tarpeisiisi täydellisen auton. Tunnettu tosiasia on, että auton valinnan ratkaisevat viime kädessä henkilökohtaiset mieltymykset, mutta huolellinen taustatyö voi kuitenkin auttaa kaventamaan loppusuoralle pääsevien vaihtoehtojen määrää, jolloin valinta on helpompi ja lopputulos tyydyttävämpi myös pidemmällä aikavälillä. Tietoa eri automerkeistä ja malleista voi hankkia internetistä ja alan lehdistä, kyselemällä kokemuksia muilta autoilijoilta sekä tietenkin tulemalla autoliikkeeseen juttelemaan asiantuntijoiden kanssa.  

Katso laaja autovalikoimaamme tästä! 

Vaihtoautot

Uudet autot