Artikkeli 2.11.2023

Milloin auto katsastukseen?

Milloin auto katsastukseen?

Auto pitää katsastaa viimeistään sille määrättynä katsastuspäivänä. Jos et tiedä, milloin autosi seuraava katsastusaika on, voit tarkistaa sen Traficomin sivuilta autosi rekisterinumerolla.

Auton katsastusta ei kannata turhaan jättää viime tinkaan ja ottaa riskiä siitä, että esimerkiksi sairastuminen estää katsastukseen viennin. Halutessaan auton voi katsastuttaa reilusti määräaikaiskatsastuksen takarajaa aiemminkin, jos ajankohta tällöin on itselle sopivampi.

Varaa katsastusaika nyt

Näin auton katsastusväli määräytyy

Uuden auton ensimmäinen katsastus on tehtävä viimeistään neljä vuotta käyttöönoton jälkeen, tämän jälkeen määräaikaiskatsastus on alle 10-vuotiaille autoille tehtävä vähintään kerran kahdessa vuodessa, sitä vanhemmille autoille kerran vuodessa.

Ensimmäisen katsastuksen jälkeen seuraava katsastusaika on pääsääntöisesti aina viimeisimmän hyväksytyn katsastuksen päivämäärästä tasan vuoden tai kahden verran eteenpäin. Poikkeuksen muodostaa kuitenkin kymmenen vuoden rajapyykki, joka aikaistaa osaa katsastusajoista: yli 8-vuotiaiden autojen seuraava katsastus ei enää asetu täyden kahden vuoden päähän vaan aikaistuu sille kuukaudelle, jolloin auton käyttöönotosta tulee kuluneeksi kymmenen vuotta.  

Jos autolla on katsastettaessa ikää jo yhdeksän vuotta, seuraava katsastus ajoittuu puolestaan jo vuoden päähän; määräävä periaate on siis se, että 10-vuotiaalla autolla saa ajaa liikenteessä vain siinä tapauksessa, että se on katsastettu korkeintaan vuosi sitten.

Jos auto on vielä 40 vuotta käyttöönottovuotensa jälkeen toimintakunnossa ja yksityiskäytössä, harvenee sen katsastusväli tällöin takaisin kahteen vuoteen.

Mitä tapahtuu, jos auton katsastus myöhästyy?

Kannattaa muistaa, että autolle määrätty katsastusaika on takaraja eli viimeinen mahdollinen katsastuspäivä; jos auton katsastus myöhästyy tästä, autoa ei saa käyttää liikenteessä.

Katsastamattoman auton saa ajaa ainoastaan lähellä sijaitsevalle katsastusasemalle, ja tarvittaessa tämä on pystyttävä todistamaan poliisille katsastusasemalle tehdyllä ajanvarauksella. Seuraukset katsastamattomalla autolla ajamisesta ovat muussa tapauksessa sakot ja rekisterikilpien menetys.

Mitä tapahtuu, jos auto hylätään katsastuksessa?

Jos katsastuksessa havaitaan vikoja tai puutteita yli kolmessa kohteessa, autoon on tehtävä tarvittavat korjaukset jonka jälkeen auto on jälkitarkastettava kuukauden kuluessa katsastuspäivästä. Jos jälkitarkastusta ei hoida ajoissa, auto on katsastettava kokonaan uudelleen.

Hylätty auto voidaan määrätä lisäksi ajokieltoon, mikäli se todetaan liikennettä vaarantavaksi tai ympäristölle haitalliseksi.

 

Saako autolla ajaa hylätyn katsastuksen jälkeen?

Jos auto hylätään katsastuksessa mutta sille ei kuitenkaan määrätä ajokieltoa, autolla saa havaitut viat ja puutteet korjattuna ajaa kahden kuukauden ajan. Tämän ajan kuluessa auto on siis jälkitarkastettava (tai katsastettava kokonaan uudestaan jälkitarkastuksen takarajan ehtiessä mennä ohi) jotta autolla ajamista voi jatkaa edelleen.

Jos auton on kuitenkin vienyt katsastukseen vasta katsastusajan jo umpeuduttua, auton saa hylkäyksen jälkeen ajaa ainoastaan katsastajan antamalla erityisluvalla korjattavaksi sekä ennalta varattuun jälkitarkastukseen tai uuteen katsastukseen.

Jos auto saa hylkäyksen yhteydessä ajokiellon, autoa ei saa käyttää liikenteessä ennen kuin hylkäyksen syy on havaittu jälkitarkastuksessa tai uudessa katsastuksessa korjatuksi. Katsastuspäätöksessä ohjeistetaan, miten ja minne ajokieltoon asetettu auto tulee viedä korjattavaksi. 

Varaudu katsastukseen ajoissa katsastustarkastuksella

Vastoinkäymisten välttämiseksi katsastusaika on viisainta varata ajoissa. Katsastuksessa mahdollisesti ilmeneviin ongelmiin voi varautua myös etukäteen katsastustarkastuksella eli auton kunnon tarkistuksella ennen varsinaista katsastusta. Jos katsastustarkastuksessa löytyy puutteita, voit hoitaa ne etukäteen ja välttää varsinaisen katsastuksen hylkäyksen ja jälkitarkastuskierroksen.

Pörhön autoliikkeet tarjoavat katsastustarkistuksen maksuttomasti. Mikäli tarkastuksessa löytyy korjattavaa, saat tarkastuksen perusteella tarjouksen niiden korjaamisesta. Katsastuspalvelumme kautta voit hoitaa myös varsinaisen katsastuksen sekä katsastuksen hyväksymiseen tarvittavan päästömittauksen.

Varaa aika nyt 

 

Katsastuksesta usein kysyttyä

Milloin auto pitää katsastaa viimeistään?

Auto pitää katsastaa viimeistään sille määrättynä katsastuspäivänä. Uudelle autolle se on 4 vuotta käyttöönoton jälkeen, jo katsastetuille autoille pääsääntöisesti yksi tai kaksi vuotta edellisen katsastuksen jälkeen. 

Mistä tietää milloin auton katsastuspäivä on?

Viimeisen mahdollisen katsastuspäivän voi tarkistaa rekisterinumeron avulla Traficomin sivuilta.

Saako autolla ajaa hylätyn katsastuksen jälkeen?

Jos auto hylätään katsastuksessa mutta sille ei kuitenkaan määrätä ajokieltoa, autolla saa havaitut viat ja puutteet korjattuna ajaa kahden kuukauden ajan.

Mikä on auton katsastusväli?

Uuden auton ensimmäinen katsastus on tehtävä viimeistään neljä vuotta käyttöönoton jälkeen, tämän jälkeen katsastusväli on alle 10-vuotiaille autoille kaksi vuotta, sitä vanhemmille autoille vuosi. Yli 40-vuotiaille, yksityiskäytössä oleville autoille katsastusväli pitenee jälleen kahteen vuoteen.

Mitä tapahtuu, jos auton katsastus myöhästyy?

Jos katsastuksen takaraja ehtii mennä ohi, autolla ei saa ajaa minnekään muualle kuin katsastusasemalle katsastusta varten. Katsastamattoman auton muu käyttö liikenteessä on kielletty.

Mihin autoihin saa 2 vuoden leiman katsastuksessa?

Seuraava määräaikaiskatsastus määrätään 2 vuoden päähän, jos auton käyttöönotosta on kulunut korkeintaan 8 vuotta tai käyttöönottovuoden päättymisestä on kulunut 40 vuotta.

Miten auton katsastusaika määräytyy?

Katsastusaika eli takaraja seuraavalle katsastukselle määräytyy edellisen katsastuspäivämäärän perusteella. Uusien autojen ensimmäinen katsastusaika on 4 vuotta käyttöönoton jälkeen.

Kuinka paljon etukäteen voi katsastaa?

Auton voi katsastaa niin paljon etukäteen kuin haluaa.

Voiko auton tuoda katsastukseen, vaikka alla olisivat kesärenkaat talvella, tai talvirenkaat kesällä?

Siirron lähellä olevalle katsastusasemalle saa tehdä myös väärän kauden renkailla, vaikka niillä ei muuten sillä hetkellä saisikaan ajaa liikenteessä. 

Voiko auton katsastaa ennen ostoa?

Auton voi katsastaa milloin tahansa, joten katsastaminen ennen ostoa on hyvä tapa varmistaa auton olevan kunnossa.