Artikkeli 8.1.2022

Pa­nos­tuk­set pai­kal­li­seen hy­vin­voin­tiin näkyvät arjen het­kis­sä – ”Tuel­lam­me nuoret Pa­lan­de­rit ja Pou­tiai­set pää­se­vät har­joit­te­le­maan tu­le­vai­suu­des­sa­kin”

Pörhö kantaa vastuuta paikallisista tukemalla mm. Santa Claus Ski Teamin toimintaa. Kuvassa seuran Race-ryhmän laskijoita.

Työpäivä alkaa olla pulkassa. Vielä henkilöstölle kutsu jouluruokailuun, lähes 60 kutsua nytkähtää eteenpäin. Rajoitusten vuoksi perään vielä varmistus Aville – saammeko kokoontua?

Muistelen, että esittäydyin henkilöstölle joulukahvien merkeissä lähes tasan vuosi sitten. Niin se vain vuosi vierähti uudessa työroolissa. Olemme olleet merkittävä työllistäjä alueella. Lisärekrytkin ovat nyt käynnissä.

Istahdan autoon ja pohdin, mitä vuoden aikana on tehty. Parkissa kännykkää selatessa kuin sattumalta eteen vilahtaa Rokin pelaajien haastatteluvideo, joka on kuvattu tiloissamme. Käännän renkaat kotia kohti. Urheilu, nuoret ja kulttuuri. Osaakohan kuluttaja tai yrittäjä ajatella, mitä kaikkea hän kauttamme tukeekaan ostaessaan palveluitamme ja tuotteitamme? Tuemme paikallisia urheiluseuroja tuhansilla, jopa kymmenillä tuhansilla euroilla vuosittain.

Ajan keskustan kautta, RoPS-valotaulu välähtää ja mainoksemme pyörähtää ruudulla. Mietin kertoja, kun RoPSin junioripelaajat ovat hakeneet meiltä tila-auton pelireissujaan varten ja sitä, kuinka RoPSin soveltava jalkapallo on saanut tukea meiltä toiminnalleen. Jalkapallo, jääkiekko, tennis, lentopallo, salibandy, painonnosto, nyrkkeily, pyöräily, voimistelu. Tulikohan tässä edes kaikki mainittua? Tukemamme lajikirjo on äärimmäisen monipuolinen.

Yhtäkkiä paikallinen yrittäjä tulee vastaan ja käsi heilahtaa tervehdyksen merkiksi, iloinen hymy kasvoillaan. Se saa myös hymyn omille huulilleni. Olihan se tärkeää tukea samaa kaveria merkittävällä tilauksella silloin, kun rajoitteet hiljensivät kivijalkakaupan ovien saranat. Yrittäjäperheestä, kun olen, tällaiset tuntuvat merkityksellisiltä.

Vastavuoroisuus, verkostoituminen ja toistensa tukeminen. Nämä ovat olleen kahden viimeisen vuoden tärkeitä teemoja. Yhteisöllisyys on korostunut entisestään poikkeuksellisten vuosien aikana. Tahtotila on ollut pitää eurot täällä pohjoisessa ja tukea paikallisia yrittäjiä. Varsinkin tänä aikana, kun markkina on erikoisessa tilanteessa.

Korona häiritsee arkeamme, terveys ja hyvinvointi vilahtavat jokapäiväisissä keskusteluissamme. Töissäkin pitää miettiä rajoituksia ja tekemistä. Lattialiikenne on vähentynyt ja uusia lähestymistapoja ideoitu. Nyt erityisesti korostuvat autojen kotiintoimitukset ja yksityisesittelyt, jotka ovat onnistuneet meiltä ja asiakkailta yllättävän sujuvasti. Tapahtuvat muutokset vaativat yhteistyötä. Yksin ei kukaan pärjää.

Alan olla jo laskettelurinteiden kohdalla. Siellä paikalliset Palanderit ja Poutiaiset vanhempiensa tuomina valmistautuvat tukemamme lasketteluseuran harjoituksiin. Golfkenttä heti perään, ja hymy hiipii taas suupieleen. Olemme kyllä monessa lajissa tavalla tai toisella mukana.

Kotipiha lähestyy ja pysähdyn. Ystävältä tulee viesti, että ”hoidot ok”. Peukutan. Syöpä on sitten viheliäinen sairaus. Nousen autosta ja mietin, että tätäkin me tuemme. Vuosittain yhtiö lahjoittaa tietyn summan Esko ja Aino Pörhön perustaman syöpärahaston tukemiseen. Sen avulla tuetaan esimeriksi tieteellistä tutkimustyötä sekä hoitajien jaksamista.

Avaan kotioven ja riisun kenkäni. Meillä on hyvä vuosi takana, tuumiskelen. Olemme tehneet paljon hyvää ja tukeneet osaltamme paikallista hyvinvointia. Katsotaan, mitä tämä seuraava vuosi 2022 tuo tullessaan.

Kirjoittaja on Mikko Lehtiniemi, Rovaniemen Pörhön aluejohtaja

Artikkeli on julkaistu Lapin Kansassa 8.1.2022