Artikkeli 8.12.2022

Voiko kolaroidun auton korjata?

Voiko kolaroidun auton korjata?

Suomessa tapahtuu keskimäärin reilut parisataa liikennevahinkoa päivässä. Esimerkiksi vuonna 2020 tapahtui 82 196 liikennevakuutuksesta korvattua vahinkoa. Kolari on siis varsin arkinen asia, mutta kun se sattuu omalle kohdalle, on hyvä tietää, kuinka kolarin aiheuttamien vahinkojen korjaaminen tapahtuu. 

 

Kun auto vaurioituu kolarissa, auton omistajan valitsema korjaamo ja vakuutusyhtiö selvittävät, onko auto korjattavissa kustannusten puolesta. Yleensä auton korjaaminen on mahdollista ja kannattavaa, mutta pahoja vaurioita kärsinyt auto voi mennä lunastukseen, eli vakuutusyhtiö ikään kuin ostaa sen omistajalta. Tässä artikkelissa käsittelemme tärkeimpiä kolariauton korjaamiseen liittyviä kysymyksiä.

Näin kolariauton korjaaminen etenee

Kolarissa vaurioituneen auton saattamisessa kuntoon on muutama vaihe, jotka täytyy käydä läpi. Tärkeää on olla yhteydessä vakuutusyhtiöön ja suorittaa vahinkotarkastus ennen auton korjaamista.

 

  1. Kolaripaikalla

Kirjaa ylös vastapuolen yhteystiedot, auton rekisterinumero, vahinkopäivä ja vakuutusyhtiö sekä mahdollisten todistajien yhteystiedot. Kuvaa molempien autojen vauriot puhelimella. Jos tilanne on epäselvä, kutsu poliisi paikalle. Tee vahinkoilmoitus omaan vakuutusyhtiöösi puhelimitse. Vakuutusyhtiöltä saat samalla apua mahdollisen hinauspalvelun tilaamiseen. 

 

  1. Vahinkotarkastus vauriokorjaamolla

Aja tai hinauta auto valitsemallesi vauriokorjaamolle vahinkotarkastukseen. Korjaamo tekee arvion korjauskustannuksista. Kun vakuutusyhtiö on hyväksynyt vahingon korvattavuuden ja korjaussuunnitelman, auton korjaaminen voidaan aloittaa.

 

  1. Korjaustyöt

Auton kärsimät vauriot korjataan vauriokorjaamolla. Jos autosta löytyy korjauksen edetessä lisää samassa vahingossa aiheutuneita vaurioita, tiedottaa korjaamo niistä automaattisesti vakuutusyhtiötä ja pyytää luvan korjauksille.

 

  1. Vakuutusyhtiö maksaa laskun

Korjaamo lähettää laskun korjauskustannuksista vakuutusyhtiölle. Jos vakuutuksessa on omavastuu, se maksetaan autoa noudettaessa korjaamolle.

Kuinka valitset vauriokorjaamon?

On tärkeää muistaa, että saat itse päättää, mihin haluat viedä autosi korjattavaksi. Vaihtoehtoja on alueesta riippuen useita pienistä pajoista suuriin, vauriokorjauksiin erikoistuneisiin korjaamoihin ja automerkkien omiin korjaamoihin. Merkkikorjaamo on usein turvallinen vaihtoehto siksikin, että ne tuntevat edustamansa merkit perinpohjaisesti ja pystyvät myös tekemään esimerkiksi tarvittavat ohjelmistopäivitykset. Tällä tavalla varmistutaan esimerkiksi siitä, että auton turvalaitteet toimivat niin kuin pitää. 

Naarmu, kolhu, lommo, ruttu… millaisia kolarivaurioita voidaan korjata?

Kolaritilanteet voivat aiheuttaa autolle monenlaisia vahinkoja pikku naarmuista isoihin rakenteellisiin vaurioihin. Helppoja korjauksia ovat ns. peltiosien, kuten esimerkiksi lokasuojiin, oviin, konepeltiin ja puskureihin tulleiden naarmujen, ja kolhujen korjaukset. Suuremmat, esimerkiksi auton turvakorirakenteeseen kohdistuneet vauriot vaativat erikoislaitteistoa ja -osaamista. Viime kädessä vakuutusyhtiö päättää vahinkotarkastuksen pohjalta, kannattaako auton korjaaminen.

Kuinka kauan kolaroidun auton korjaaminen kestää?

Kolariauton korjaamiseen tarvittava aika voi riippua vaurioiden määrästä ja laadusta sekä vauriokorjaamon työtilanteesta.Vahinkotarkastuksen yhteydessä saat  myös arvion tarvittavien korjausten kestosta. Jos sellaista ei sinulle anneta, kysy rohkeasti.

Kuka maksaa kolariauton korjaamisen?

Kolariauton korjauskustannusten maksaja riippuu siitä, kuka on ollut syyllinen vahinkoon. Syyllisen osapuolen liikennevakuutus kattaa vastapuolen korjauskustannukset. Jos vahingon aiheuttaneella osapuolella on kaskovakuutus, se kattaa myös omalle autolle aiheutuneet vahingot. 

Mitä tarkoittaa, että auto menee lunastukseen?

Joskus autolle aiheutuneet vauriot ovat niin pahoja, että vakuutusyhtiö lunastaa sen, eli maksaa omistajalle auton käyvän arvon mukaisen hinnan rahana. Tällöin auton omistus siirtyy vakuutusyhtiölle. 

 

Auton käypä arvo on se käteishinta, joka autosta olisi saatu juuri ennen kolaria. Hintaan vaikuttavat siten tekijät, joiden perusteella autojen hinta normaalistikin määräytyy, kuten esim. ajoneuvon ikä ja ajetut kilometrit. Lunastus tulee kyseeseen silloin, kun kolariauton arvo yhdessä arvioitujen korjauskustannusten kanssa ylittää käyvän arvon.

 

Vanhan auton käypä arvo on usein matala, joten melko pienetkin vauriot saattavat johtaa sen lunastukseen, kun taas uudempi auto kannattaa usein korjata, vaikka vahingot olisivat isompiakin. 

 

Pörhön vauriokorjaamo kunnostaa kaikki automerkit

Pörhön vauriokorjaamo palvelee sinua kaikissa auton vauriokorjauksiin liittyvissä asioissa auton merkkiin katsomatta. Saat työlle takuun, jotta voit olla varma, että autosi on hoidettu kuntoon laadusta tinkimättä. Haluamme tehdä kolariauton korjaamisesta mahdollisimman helppoa ja vaivatonta. Sinun tehtäväsi on ainoastaan vahinkoilmoituksen tekeminen – sen jälkeen voit ajaa auton vauriokorjaamollemme vahinkotarkastukseen, ja me huolehdimme lopusta.