Artikkeli 2.1.2023

Mitä lisävarusteita autoon kannattaa ottaa?

Mitä lisävarusteita autoon kannattaa ottaa?

Moni miettii, mitä lisävarusteita autoon kannattaisi ostaa. Lisävarusteilla voidaan esimerkiksi lisätä auton turvallisuutta tai käyttömukavuutta, mutta myös nostaa sen jälleenmyyntiarvoa. Uusien autojen varustelu alkaa nykyään olla melko kattavaa, joten lisävarusteiden tarve vaihtelee merkin ja mallin sekä tietenkin oman tarpeesi mukaan. Asiantuntijamme listasivat muutaman olennaisen lisävarusteen, jotka uuteen autoon kannattaa hankkia.

Adaptiivinen vakionopeudensäädin

Adaptiivinen eli mukautuva vakionopeudensäädin tuo lisää turvallisuutta liikenteeseen. Sen avulla autosi pitää turvallisen etäisyyden edellä ajavaan autoon ja hidastaa vauhtia, kun edellä ajava hidastaa vauhtia. Tämä lisävaruste on nykyisin todella kysytty ja vaikuttaa positiivisesti myös auton jälleenmyyntihintaan.

Esilämmitys

Auton esilämmitys on yleinen varuste, joka on erittäin tarpeellinen talvella. Käytännössä esilämmityksen voi hoitaa esimerkiksi sisätilanpuhallin, polttoainekäyttöinen lisälämmitin tai sähköisissä autoissa seisontailmastointi. Riippumatta toteutustavasta tarkoitus on saada auto taloudellisemmin sulatettua pakkaskelissä ja lämmitettyä ennen liikkeelle lähtöä. Tämä ominaisuus tuo mukavuutta, jota varmasti jokainen kovilla pakkasilla liikkuva osaa arvostaa.

Lämmitettävä tuulilasi

Lämmitettävä tuulilasi on kätevä lisävaruste, jos auto seisoo talvella ulkona. Lämmitys poistaa huurteen ja kevyen jään lasista. Tuulilasin lämmitys tapahtuu joko tuulilasin kerrosten väliin asennetuilla vastuslangoilla tai läpinäkyvällä metallikalvolla. 

Kaukovaloassistentti tai Matrix LED -ajovalot

Kaukovaloassistentin ansiosta kuljettajan ei tarvitse pimeällä huolehtia pitkien ja lähivalojen kytkemisestä, sillä auto hoitaa sen hänen puolestaan. Lisävarusteen ansiosta reagointi vastaantuleviin autoihin jää pois ja jatkuva näkyvyys tiehen paranee.

 

Matrix LED -ajovalot ovat kaukovaloassistenttia astetta kehittyneempi moderni valojärjestelmä, joka mukautuu erilaisiin olosuhteisiin ja tilanteisiin taaten siten ajoradan kirkkaan ja tasaisen valaisun. Vuoden pimeimpinä kuukausina Matrix LED -järjestelmä lisää turvallisuutta selvästi. 

Android Auto / Apple Car Play -toiminto

Android Auto - ja Apple Car Play -toimintojen avulla älypuhelimen sovelluksia on mahdollista yhdistää auton näytölle näkyviin langattomasti. Yleisimmin sen avulla hyödynnetään esimerkiksi puhelimen navigointia tai vaikkapa Spotifyta, jotka on mahdollista peilata auton näytölle. Tällainen toiminto on usein perinteistä navigointijärjestelmää edullisempi ja jopa käytännöllisempi, sillä käytössä oleva kartta on aina puhelimen kautta päivitettynä. Eri automerkkien lisävarusteluetteloissa toiminto saattaa esiintyä eri nimillä. Esimerkiksi Audilla toimintoa kutsutaan Audi Smartphone Interface -varusteeksi. 

Peruutuskamera ja/tai pysäköintitutka 

Peruutuskamera tarjoaa kuljettajalle näkymän auton taakse, mikä helpottaa esimerkiksi auton peruuttamista pihatiellä tai parkkihalleissa. Peruutustutka puolestaan antaa portaittain kiihtyviä äänimerkkejä, kun auto lähestyy estettä. Tutkan anturit sijaitsevat auton etu- ja takapuskureissa. Usein on myös mahdollista yhdistää peruutuskamera ja äänimerkit.

 

Vetokoukku

Vetokoukkuja on kolmenlaisia: kiinteä, irrotettava ja vertikaalinen vetokoukku.

 

Kiinteä vetokoukku on aina näkyvissä auton perässä. Kiinteä vetokoukku on huoltovapaa ja yleensä edullisin sekä pitkäikäisin koukkuvaihtoehto. Jos vedät peräkärryä säännöllisesti, kiinteä vetokoukku on todennäköisesti paras vaihtoehto. 

 

Irrotettava koukku on mahdollista irrottaa autosta. Tämä saattaa olla tarpeen esimerkiksi ulkonäkösyistä tai esimerkiksi jos vetokoukku häiritsee peruutustutkan toimintaa. Irrotettava koukku on hyvä valinta, kun käyttöä koukulle on vain satunnaisesti sekä autoihin, joissa on peruutustutka.


Vertikaalinen vetokoukku säilyttää auton ulkonäön. Sen kuulaosan kiinnityskohta jää täysin auton alle, joten auton ulkonäkö ei muutu. Helppokäyttöinen vertikaalinen vetokoukku sopii hyvin esim. peruutustutkalla varustettuihin autoihin.

Nopeusrajoituksen tunnistin

Nopeusrajoituksen tunnistus näyttää voimassa olevan rajoituksen esimerkiksi auton mittaristossa. Osa järjestelmistä myös varoittaa varoitusvalolla tai äänimerkillä, jos ajat ylinopeutta. Järjestelmä käyttää tuulilasikameraa rajoitusmerkkien lukemiseen. Tuulilasikameraa käyttää useampikin varuste, nopeusrajoituksen tunnistimen lisäksi esimerkiksi kaistavahti ja automaattinen hätäjarrutus, ja ne myydään usein yhtenä pakettina.

Mukavuusvarusteet oman maun mukaan

Yllä mainittujen lisävarusteiden lisäksi auton ostajalle on tarjolla pilvin pimein erilaisia mukavuusvarusteita, kuten ratinlämmitin tai sähkökäyttöinen takaluukku, joiden tarkoitus on nimensä mukaisesti tehdä kuljettajan ja matkustajien olo mukavammaksi ja auton käyttäminen helpommaksi. Näiden varusteiden tarve riippuu pitkälti auton käyttäjän mieltymyksistä.

 

Haluatko kysyä lisää auton lisävarusteista? Tule käymään myymälässämme ja keskustelemaan lisää automyyjiemme kanssa!

Vaihtoautot

Uudet autot